Permohonan Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah Yayasan Bank Rakyat Dibuka

19:41:00

Assalamualaikum,

Allahu it's July guys, this means it has been 3 months I'm in holiday without working for anything hahaha (bukan taknak kerja, tapi mostly nak yang kerja lama. then aku fed up dah nak mintak kerja haha) .

Bila kira-kira balik, bulan 9 nanti dah nak daftar degree dah. haa IPTA semua pun sama en, so mesti mula dari sekarang untuk try apply apa saja bantuan pendidikan yang menepati syarat dengan kita.

Haa yang ni yang second aku dapat tau selepas Penang Fund (dah tutup dah tu), Yayasan Bank Rakyat. Berdasarkan pengetahuan aku, Pembiayaan ni memang nampak sama macam PTPTN tapi lagi beneficial la daripada PTPTN (sapa ja nak PTPTN en kalau ada yang lagi elok).

Sebab kenapa pembiayaan ni better daripada PTPTN sebab dia takde bunga apa semua tu. So kita save dah kat situ. Pastu requirement dia pun tak susah, atleast pointer 3.00 utk apply. Then bayaran dia lak ada range dia based on pointer. Cuma kalau pointer kau bawah 2.00, dia akan tarik balik Fund ni.

More info in the pictures below :







Kredit gambar : twitter @FarahainaaMS

Semua course boleh apply kecuali Medic dgn aviation. And aku apply degree nanti Actuarial Science (harap dapat la), kalau course yang related to banking semua tu(mcm dalam gambar last) akan jadi bonus la sebab akan diutamakan.

Jom lah sesapa yang dah dapat offer letter tu boleh lah apply kat SINI.

Lastly, sedikit kata-kata daripada laman web Yayasan bank rakyat :

" At Yayasan Bank Rakyat, we don't just select scholars with exceptional intelligence, drive and a track record of accomplishments; we look for potential leaders who can redefine the future. "


You Might Also Like

4 comments

  1. seronoknya kalau dapat scholar ni. tp pesal computer science takda dlm priority eh? Apepun goodluck Aiman!

    ReplyDelete
    Replies
    1. try jeee. mana tahu boleh dapat. Insyaallah thank you! Goodluck you too ! hehe

      Delete
  2. Perkongsian yang bagus untuk mereka yang sedang mencari scholarship.
    All the best bro! :D

    ReplyDelete

Popular Posts

Chit Chat

Subscribe