Pengalaman : Sesi Penilaian dan Temuduga Yayasan Peneraju (Tunas Potensi)

23:10:00

Hello . Okey , for now mungkin entry ni tak berguna lagi sbb the interview has ended for now. Harapnya the spm candidates 2016 yg result gempak pak pak pak tu terpikir untuk biasiswa, aku guaranteed this scholarship ; YAYASAN PENERAJU (TUNAS POTENSI) is the best. Requirements dia takdelah teruk sgt sbb minimum result is only 5A- . Apa yang penting in this scholarship is gaji parents korang kna bawah 4k lahh . Sebenarnya diorang kata ini bukanlah scholarship but just bantuan pembiayaan pendidikan . Yang penting time final nanti kna pointer atas CGPA 3.0 . Kalau bawah pointer tu korang just kna bayar balik 20% dari semua yang diorang tanggung . Kalau lebih pointer tu , maknanya semua bantuan secara rasminya menjadi FULLY SCHOLARSHIP .

Kelebihan yang lain, this scholarship only be given when you pursue study in the chosen IPTS only . So , ipts mmng bnyk bercampur dgn org luar negara and mcm2 orang lagi. So , time cuti sem korang yang mungkin 4 minggu tu akan jadi 2 mnggu sbb 2 mnggu lagi akan jalani mcm kem kot . Tujuannya untuk tau perkembangan korang di samping kelas english kot , lebih kurang macam tu laa.

Okay , aku nak cerita kat sini on how the interview berjalan . 
Firstly , sebaik sahaja aku sampai tempat tu . Nervous mmng confirm tp acah tabah lek je hahaha . Aku datang awal jugak lah , sempat nampak bebudak sesi pagi tgh interview lagi . Mula-mula , kitorang ada briefing sikit pasal yayasan peneraju ni apa , then briefing segala benda apa yg akan terjadi on that day. Selesai briefing, kitorang diberi minum petang . Kuih + air teh . Majoriti tak makan pun kuih tu hahaha , acah nervous je smua tu. Kiranya kitorang rehat dulu baru start dgn sesi penilaian apa bnda ni. 

Habis je minum petang tu , kami masuk balik untuk sesi pertama : ENGLISH TEST . Mula-mula pasal grammar dgn comprehension. Memang susah gila ah , soalan tahap universiti aku rasa. Soalan dia boleh tahan la banyak nya . Habis je english test tu , diaorang briefing pasai documents verification pulak . Sambil documents verification tu , kitorang ada kena buat short essay . Diorang tunjuk slide kat depan , ada 4 quotes yang berbeza then buatla short essay pasai quotes tu . Aku ambik quote dari Rasulullah pasal , setiap perkara ada ganjarannya . Entah tak ingat apa quote sebenarnya hahaha.

Lpastu , bagi mencepatkan proses interview tu , siapa yg dh siap dgn documents verification terus proceed dgn interview one by one . Ingat , this interview sorang-sorang hehe . Ikut nasibla dapat interviewer yang lek-lek je , okay laa . Macam aku dpat interviewer laki muda lagi , tapi tu la aku ketar sgt smpai takleh nak lek kot hahaha .

Habis interview tu , bagi sesapa yang tak habis lagi essay boleh proceed trus , sapa yang dah siap terus boleh balik . Aku balik terus lepastu dgn harapan yang 50-50 hahaha .

Finally , aku memang tak dapat untuk biasiswa ni. Aku redha jelaahh . Skrg aku belajar kat usim, tamhidi sains teknologi . Mungkin sini better dari kat sana kot. Tutormate aku ada sorang dapat offer yayasan peneraju . Mcm terseksa skit la sbb diorang akan sentiasa diingatkan yang depa blajar dgn duit orang . Okay , that's all . Mungkin entry ni dibaca pada 2017 . Apa-apa pun , aku dah dapat elaun perjalanan RM100 hihi. Dan yang nak pergi interview tu , make sure korang well prepared . Okay , best of luck. Assalamualaikum .


You Might Also Like

1 comments

  1. masa interview tu takde kena buat apa appa presentation ke?

    ReplyDelete

Chit Chat

Subscribe